Skladujte chlor do bazénu bezpečně


Máte doma bazén a používáte bazénovou chemii? Využíváte chlorové tablety, nebo se teprve chystáte je pořídit? Chlorování vody v bazénech je celkem běžné, je to velmi účinná dezinfekce, ale jde o nebezpečnou látku, se kterou musíte zacházet opatrně. Především musíte mít jasno v tom, kde budete chlor do bazénu skladovat.

Kde a jak skladovat chlorové tablety chlor do bazénu, to je vlastně chlornan sodný. Je to chemická látka, která se v malých koncentracích používá běžně pro úpravu pitné vody a dokonce ji využívají dentisté při čištění zubních kanálků. Pro dezinfekci vody v bazénech je chlornan sodný taktéž vhodnou látkou, ale měli byste mít na paměti, že jde o chemikálii, která ve vysoké koncentraci může být nebezpečná.

čistý bazén

O chlornanu sodném se všeobecně ví, že je to nebezpečná žíravina, toxická pro životní prostředí, a silně koncentrovaná je samozřejmě nebezpečná i pro domácí zvířata a pro člověka. Právě proto je nutné dbát o to, aby se tablety chlornanu sodného nedostaly do rukou malým dětem, a aby je nepožírala domácí či divoká zvířata. Skladování chlornanu sodného věnujte maximální pozornost, nenechávejte tablety mimo dozor a ukládejte je do skladových prostor, například do garáže, do horních regálů skříní, pokud možno do nádob, které jsou uzamykatelné, a kam se zvídavé děti nemohou dostat.

voda v bazénu

S chlórem do bazénu je to stejné, jako se zapalovači, hořlavinami, ředidly, lihem, a dalšími nebezpečnými látkami v domácnosti. Toto vše ukládejte do jednoho místa, které zabezpečíte buď vhodnými uzamykatelnými nádobami, nebo uzamykatelnou celou, nejlépe plechovou skříní. Nepotřebné tablety, které chcete zlikvidovat, nevyhazujte do běžné popelnice s komunálním odpadem, můžete tím přispět k poškozování životního prostředí. Tablety likvidujte jako nebezpečný odpad na místech k tomu určených, například na sběrných dvorech.