Ucpaná kanalizace je průšvih


Obecní a městská kanalizace patří k běžnému vybavení lidských sídel, ale nebývalo tomu tak vždy. V některých částech světa dosud lidé kanalizaci vůbec neznají, přitom je to jedna z nejdůležitějších vymožeností, bez níž je život skutečně trpký. Bez kanalizace se také velmi snadno šíří v lidské populaci bakteriální infekce a epidemie úplavice a tyfu pak dovedou zdecimovat celá města či dokonce regionální oblasti.

Pražská kanalizace

To, že máte ve vašem městě kanalizaci, možná považujete za samozřejmost, a stejně samozřejmé se vám může zdát, že jsou tyto systémy neustále průchodné a funkční. To se však může změnit, a také se to mění, neboť i kanalizace se zanáší odpadem, který je třeba čas od času odstranit.

Bahno, kameny a písek – do kanalizace odtéká povrchová dešťová voda a ta s sebou splachuje drobné nečistoty v podobě naplaveného prachu, zeminy, travin, písku, kamínků či štěrku, a to vše se pak v některých místech usazuje a vytváří povlak.

poklop od kanálu

Bakterie – v kanalizaci se nachází obrovské počty kolonií bakterií, které se živí organickými odpady, a ty vytváří mazlavý povlak na všech předmětech i na stěnách potrubí. Díky tomu se tu pak může lépe usadit další nečistota, a pokud tento cyklus postupného zanášení kanalizace pokračuje delší čas, může se místy vytvořit nepropustná zátka.

Kořeny stromů – jestliže se v některém místě v potrubí vytvoří praskliny, mohou jich využít kořeny stromů a keříků, které jimi prorostou, a uvnitř kanalizace pak vytvoří jakousi síť, na níž se pak snadno zachytává odpad, a v tomto místě je pak kanalizace téměř zcela neprůchodná.

Na neprůchodné kanalizační systémy pak vyjíždí instalatéři v rámci havarijního servisu Kanalizace – Instalatéři se speciálními čisticími stroji a mechanismy, jako jsou vodní tlakové trysky připojené k pojízdné cisterně, anebo frézovací hlavice, která si snadno poradí i s velkým množstvím kamenů, bahna a rozrostlého kořenového balu.